Office voor Windows 10 krijgt twee gezichten

Windows 10 betekent wat betreft Office nog geen volledige overgang op cloudversie Office 365. Microsoft brengt later dit jaar ook een standalone Office 2016 voor zakelijk desktop-gebruik uit.

Microsoft blijft zijn Office-gebruikers bedienen met twee verschillende versies. Speciaal voor de desktop verschijnt een standalone Office 2016, die zich specifiek richt op muis- en toetsenbord-bediening en ergens in de tweede helft van dit jaar moet uitkomen.

Mobiele gebruikers

Voor alle mobiele gebruikers bouwt het bedrijf aan het touchvriendelijke én gratis Office voor Windows 10, bestaande uit Word, Excel, Outlook, PowerPoint en OneNote. Twee versies dus, wat niet helemaal past in de nieuwe ‘één app voor alle platforms’-strategie.

De mobiele versie borduurt voort op de iPad- en Android-versie van Office. Die werd in 2014 na jaren uitstel alsnog uitgebracht onder de nieuwe baas Nadella, die Microsofts software graag op alle platforms ziet. Office voor Windows 10 krijgt universele apps voor Windows Phones en kleine tablets. Apps die veel code delen met Office voor Android en iOS, maar qua vormgeving licht afwijken met bijvoorbeeld de ribbon-interface in een eigen paneeltje onderaan je scherm.

Op telefoons en tablets kleiner dan 8 inch die Windows Phone 10 draaien, staat het nieuwe Office straks standaard geïnstalleerd. Al is nog niet duidelijk of de downloadbare touchversies een Office 365-abonnement vergen, gelijk aan Office voor Android en iOS. De mobiele preview die volgende maand uitkomt, samen met de Windows 10 Technical Preview, maakt daarover allicht meer duidelijk.

Office 2016 voor zakelijke gebruiker

Met Office 2016 richt Microsoft zich op zakelijk gebruik en daarmee wordt het de meest volledige versie van het kantoorsoftwarepakket. Toch is er nog weinig bekend over nieuwe functionaliteiten. Het bedrijf test Office 2016 momenteel binnenskamers en onder Office 365-abonnees die meedoen aan het testprogramma.

Ondertussen is ook duidelijk dat er eindelijk een nieuwe Mac-versie op komst is. De laatste versie is nog steeds Office 2011 for Mac van oktober 2010. De bèta van een nieuwe Mac-versie volgt een dezer dagen, voordat net als Office voor Windows 10 in het najaar een volledige release verschijnt. Office 365-abbonees krijgen de eerstvolgende Office for Mac zonder extra kosten.

(Bron: WebWereld – 23 januari 2015)

Word_UI_1992x1172

Excel_UI_900x530

PowerPoint_UI_900x525

Outlook_UI_900x530